Aile Hukuku, kayıtlarla devlete bildirilmiş evlilikler veya kayıt dışı olan birlikteliklerin yol açtığı sorunların çözümü için kanunlarla belirlenmiş maddeleri bulunan bir hukuk dalıdır. Bu kapsamda Bakırköy aile hukuku avukatı Av. Kemal Yıldırım, aile hukuku konusunda uzmanlaşmış ve önlediği hak mağduriyetleri ile ön plana çıkmıştır. Birazdan bahsedeceğimiz aile hukuku kapsamında yardım almak istediğiniz her konu için Av. Kemal Yıldırım’a ulaşabilirsiniz.
Aile hukukunda yaşanan sorunlar toplumun çekirdek üyesi olan ailelerin bir nevi toplumu etkilemesidir. Bundan dolayıdır ki özellikle boşanma, çocuk ve kadına şiddet gibi durumlarda gerekli önlemlerin alınması veya eğer üzücü olaylar gerçekleşti ise kanun önünde gerekli yaptırımların uygulanması, toplumun da refahı için önem arz etmektedir. Bu bağlamda aile hukukunun ön gördüğü kanunlar çerçevesinde avukatlık büromuzla birlikte sunduğumuz hizmetler şunlardır;
Görüldüğü üzere aile hukuku konularında boşanma hukukunda farklı olarak nişan ve özellikle kadına ve çocuğa şiddet konuları da ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda değerlendirilen tüm davalarda görevli Aile Mahkemelerinin verdikleri karar doğrultusunda tarafların mağdur olmaması adına alanında uzman bir avukat ile çalışmakta fayda vardır.
Bakırköy aile hukuku avukatı olarak görev yapan Av. Kemal Yıldırım, müvekkillerine aile konusunda ortaya çıkan çatışmaların çözülmesi için destek sunmaktadır. Bu kapsamda alanında uzman bir aile avukatının müvekkilleri için yapacağı ilk şey durumu iyi anlayıp analiz etmektir. Ardından tarafları kanunlar çerçevesinde yönlendirerek taleplerini de göz önünde bulundurmak sureti ile bir boşanma dilekçesi hazırlamaktır. Boşanma dilekçesinin mahkemeye sunulmasının ardından gerçekleşecek süreçleri avukatınız gizlilik ve güvenlik çerçevesinde takip ederek, mahkemeden en hakkaniyetli sonucun çıkması için çaba gösterecektir.
Hukuki anlamda evlilik için ilk adım olarak kabul eden nişan töreninin ardından adetlerimiz gereği tarafların edindiği mal varlıkları mevcut olur. Nişanın bozulması gibi durumlarda bu mal varlıkları üzerinden ortaya çıkan anlaşmazlıklar da aile hukukunun konusu olmaktadır. Bu kapsamda TMK ’nın 122. Maddesi uyarınca ‘Nişanlık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babalarının ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilmektedir.’ Yargıtay tarafından belirlenen alışılmışın dışındaki hediyeler, nişan yüzüğü hariç tüm ziynet eşyaları olarak sayılabilir. Nişan atılması sonucu ortaya çıkan hak mağduriyetlerinde tarafların kusur durumuna bakılmaksızın söz konusu malların iadesi talep edilmektedir.
Aile konutu, evli kişilerin devamlı olarak yaşamını sürdürdüğü konut olarak nitelendirilmektedir. Bu kapsamda eşlerden biri diğerinden habersiz olarak evi satamaz veya ipotek ettiremez. Bu konuda hak mağduriyeti yaşanmaması için eşlerden diğerinin tapu üzerine aile konutu şerhi koydurması gerekir. Tapu şerhi olmaksızın satışı yapılan bir aile konutundan alıcı haberdar değil ise karmaşık yollara girilmekte ve satış iptali gerçekleştirilememektedir.
Evlilik şartları Türk Medeni Kanunu kapsamında belirlenmiştir. Bu kapsamda tarafların 17 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Hâkimin gerekli gördüğü pek önemli sebepler ile yaş sınırı 16’ya indirilebilmektedir. Bunun dışında ayırt etme gücüne sahip olanlar, aralarında hısımlık bulunanlar, akıl hastalığı mevcut olanlar kanunlarca evlenemez. Evlilik olduğu takdirde yargı önünde evlilik iptali istenebilir.
Boşanma koşulları da evlilik koşulları gibi kanunlar uyarınca belirlenmiştir. TMK’ ya göre boşanma koşulları; aldatma, terk, fiili ayrılık, hayata kast, evlilik birliğinin temelden sarsılması, akıl hastalığı ve haysiyetsiz yaşam sürmedir. Bu bağlamda yapılacak boşanma davası başvurularının gerçekleşebilmesi için delillerin eksiksiz sunulması gerekmektedir.
Velayet davalarında çocuklar boşanma ardından mahkemece karar verilen ebeveynin gözetimi altına girer. Anlaşmalı boşanma gerçekleştiriliyor ise söz konusu ebeveyn zaten taraflarca belirlenmiş ve anlaşmalı boşanma protokolüne imza atmış olmaktadırlar. Çekişmeli boşanma davalarında ise söz konusu ebeveyn hâkimlerce belirlenecek, belirleme esnasında çocuğun yaşı, seçilen kişinin akli durumu, mal varlığı gibi etkenler göz önünde bulundurulacaktır. Aynı durum anlaşmalı boşanma için de geçerlidir. Eğer hâkim uygun görmezse çiftin karar verdiği ebeveyne velayeti vermek zorunda değildir. Bu bağlamda ebeveynliğe uygun şartlar taşındığının ispatı için uzman bir avukat ile çalışmak sizlerin yararına olacaktır.
Kadın ve çocukların hakları da TMK uyarınca belirlenmiştir. Evlilik birliği içinde veya dışında kadın ve çocuğa uygulanacak her türlü fiziksel veya psikolojik şiddetin cezalandırılması kanunlar kapsamında değerlendirilecektir. Günümüzde oldukça artan aile içi kadına ve çocuğa şiddet olaylarında asla mağdur olmanızı istemiyoruz. Sizler de aile hukukuna ilişkin davalarınızda uzman desteği almak için Bakırköy aile avukatı Av. Kemal Yıldırım’a ulaşabilirsiniz.
Yenibosna Merkez Mh. 29 Ekim Cd. No:7 Vizyon Park 3. Plaza Daire:28 Bahçelievler / İstanbul
0 (212) 999 26 06
info@kemalyildirim.av.tr
Avukat Kemal Yıldırım © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir