Ofisimiz, Düğün takıları (ziynet eşyaları) iadesi alanında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.
Düğün Takıları (Ziynet eşyaları) İadesi Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2020/240 K. sayılı kararına göre düzenlenmiştir.
Düğünde takılan takıların, paraların evlilik sürecinde ve boşanma sürecinde sorunlar yaratmaktadır. Örf ve adetlerin her yöreye göre farklılık gösterdiğinden dolayı anlaşmazlıklar olmaktadır. Ziynet alacağı çekişmeli boşanma davası veya farklı bir dava açılarak istenebilir. Ziynet eşyaları, evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları ve nakit para kim tarafından takılırsa takılsın, aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır (Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2015/21024 E. 2016/1292 K. 26/01/2016 K.T.), erkeğe takılan erkeğe özgü diğer takılar erkeğe aittir. Erkek, düğünde takılan takıların kadına özgü olmadığını yani hem erkek hem kadın için olan takıları örneğin tam altın, çeyrek altın gibi ziynet eşyaları ispatlaması ve anlaşılması durumunda bunlarda erkeğe ait olacaktır. Erkeğe takılan ancak kadına özgü olarak sayılan (bilezik, gerdanlık vb.) ziynet eşyaları kadına ait olduğu Yargıtay hukuk genel kurulu tarafından açıklanmıştır. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2017/3-1040 E. 2020/240 K. 04/03/2020 K.T.)
Ülkemizde Ve Dünyada Covid-19 vakaları nedeniyle düğünlerde takı sandığı uygulaması gerçekleşmektedir. Bu durumda akıllarda takı sandığındaki ziynet eşyaları kime ait olacağı sorusunu uyandırmaktadır. Yargıtay Genel Kurulu’nun kararı gereği kadına özgü takılar kadına ait, erkeğe özgü takılar erkeğe ait olduğu kabul edilmiştir. Takı sandığına konulan herhangi bir şey kadına özgü ya da erkeğe özgü sayılmıyorsa ortak mal sayılmaktadır.
Ziynet eşyası alacağı davasında ispat, düğünde takılan takıların altınların gramı, miktarı, ayarı gibi hesaplamak için gerekli bilgiler düğün sırasında çekilen video görüntüleri, düğün fotoğrafları ve takı takılma merasiminde takılan takıları gören bilen kişilerin tanıklığı ile ispatlanabilmektedir. Aile mahkemesi altınların hesabını yapabilmesi için dosyayı kuyumcu uzman bilirkişiye vererek altınların maddi değerinin tespit edilmesi için gram, ayar ve miktar bilgileri üzerinden bilirkişi vasıtasıyla hesaplanarak rapor halinde Aile Mahkemesi dosyasına sunmaktadır.
Ziynet eşyalarının iadesi davası, eşinden boşanmak isteyen kadın düğünde takılmış ziynet eşyalarını kendisine iade edilmesini istiyorsa çekişmeli boşanma davası ile birlikte isteyebilir veya ayrı bir dava (Ziynet Eşyalarının iadesi davası) açarak isteyebilir. Ziynet eşyaları elinden alınan taraf açılacak davada ziynet eşyalarının aynen iadesini, mümkün olmaması halinde ziynet eşyalarının bedelinin ödenmesine karar verilmesini talep etmelidir.
Ziynet alacağı davasını görmekle görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Yetkili Mahkeme ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki genel yetki kuralına göre; davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Ancak ziynet eşyası davası boşanma davası ile birlikte açılırsa, boşanma davasında yetkili olarak belirlenen mahkemeler yetkili sayılmaktadır. Davada konu edilen takılar düğünde takılan ziynet eşyaları değilse yani beraber biriktirip aldıkları altınlar ziynet eşyalarının iadesi davası değil mal paylaşımı davası ile talep edilmektedir.
Düğünde takılan takıların iadesi için açılacak davada harç, para ile değerlendirilemeyen hallerde alınan, miktar olarak belirlenmiş ve tarifede bu şekilde yer alan harçtır. Davaya dahil edilen takıların değeri üzerinden hesaplanmaktadır. Ziynet değerleri üzerinden binde 68,31üzerinden hesaplanmaktadır.
Düğün takıları (Ziynet Eşyası) iadesi davasında faiz talebi bulunulabilir. Ancak davacı tarafın ziynet eşyası iadesi talebinde faiz talebi bulunması gerekmektedir. Faiz talebi olmadan mahkeme faize hükmetmeyecektir. Davacı faiz talebini açıkça belirtmemesi durumunda yasal faiz uygulanacaktır. Yasal faiz, dava tarihinden itibaren olmak üzere işleyecektir.
Düğün takılarının iadesi davalarına Türk Hukukunda İstihkak davaları denilmektedir. Düğün takıları(Ziynet Eşyaları) iadesi davalarında zaman aşımı yoktur. Dava her zaman açılabilir. Düğün takılarının aynen iadesi mümkün olmadığında, takıların değeri kadar miktarın ödenmesi talep edildiğinde zaman aşımı 10 yıldır. Düğün takılarının bedelinin ödenmesi davaları genel olarak tazminat davası niteliğindedir. Bu 10 yıllık zaman aşımı süresi boşanma davasının kesinleşmesi ile başlamaktadır.
Düğünde takılan altınlar ile eşler anlaşarak araç, ev alınması durumunda kadın ziynet eşyası iadesi davası açamamaktadır. Düğün takıları ile aracın belirli bir kısmı karşılandıysa ve araç kadının üzerine kayıtlı ise kadın dava açma hakkı yoktur. Bu durumda erkek, kadın üzerine kayıtlı araçtan mal paylaşımı hakkı talep edebilir. Erkek mal paylaşımı hakkında talepte bulunabilir ancak ziynet eşyası talebinde bulunamaz. Erkeğin talep ettiği mal paylaşımı talebinde araç değerinden ziynet eşyası miktarı düşülerek mal paylaşımı yapılabilir. Örneğin düğünde takılan altınlar 100.000 TL tutuyor, üzerine eşlerin birikimi olan 500.000 TL eklenerek bir araç alınmış. Bu araçtan 100.000 TL olan kısım, kadının kişisel malı sayılıyor geriye kalan 500.000 TL her iki tarafa eşit olarak paylaştırılıyor. 500.000 TL olan kısım ikiye bölünerek erkek olan eşe 250.000 TL değer düşecektir.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde Düğün Takıları (Ziynet eşyası) kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
Yenibosna Merkez Mh. 29 Ekim Cd. No:7 Vizyon Park 3. Plaza Daire:28 Bahçelievler / İstanbul
0 (212) 999 26 06
info@kemalyildirim.av.tr
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir