Ofisimiz, Soybağının (Nesebin) Reddi Davası alanında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.
Soybağının (Nesebin) Reddi Davası ile ilgili düzenlemeler, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda düzenlenmiştir.
Soybağının reddi davası baba ile çocuk arasında olan soy ilişkisini sonlandırmak için uygulanan bir dava türüdür. Türk Medeni Kanununa göre evlilik süreci devam ederken veya evliliğin son bulmasından itibaren üç yüz gün içerisinde yeni doğan çocuğun babası kocadır ve çocuk kocanın nüfusuna kaydedilir şeklinde belirtilmiştir. Çocuk ile baba arasında gerçek anlamda soybağının bulunmaması halinde aralarındaki bu ilişkinin sonlandırılması için soybağının reddi dava açılarak ortadan kaldırılır.
Soybağının reddi davasını kanun koyucu önceliğini kocanın menfaatlerini gözetlemiş ve çocuğun çıkarlarını göz önünde bulundurmuştur. Bu dava türü ana ve çocuğa karşı açılır ve ikisine birlikte açılması zorunludur. Çocuğun yaşı küçük ise çocuğa Sulh Hukuk Mahkemesinden sadece bu davaya özgü olmak şartıyla kayyım tayin edilmektedir. Çünkü ana ile çocuğun menfaatlerinin çakışma durumları olabilmektedir.
Ayrıca soybağının reddi davası çocuk tarafından da açılan bir dava türüdür. Dikkat edilmesi gereken kısım ana davacı sıfatında yer almayacaktır. Nüfus müdürlüğü de davalı sıfatına sahip olmayacaktır.
Çocuk tarafından açılmış olan dava anne ye husumet yönetilmesi zorunludur. Çocuk adına kayyım tarafından, kayyımın atanmış olduğu tarihten itibaren bir yıl içinde dava açma hakkına sahiptir.
1. Evlilik sürecindeyken çocuğun ana rahmine düşmesi
Çocuk evlilik birliği devam ederken ana rahmine düşmüşse eğer davacı, kocanın baba olmadığı ispat etmesi gerekmektedir.
Evlilik birliğini başlamadan önce en az yüzseksen gün geçtikten sonra ve evliliğin sona ermesinden sonra ki en fazla üçyüz gün içinde dünyaya gelmiş çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüş sayılmaktadır.
2. Evlenmeden önce veya evlilik sürecindeyken eşlerin ayrı yerlerde yaşaması sırasında ana rahmine düşmesi
Çocuk evlilik birliğinin başlamadan önce veya eşlerin ayrı yaşama sırasında ana rahmine düşmüş ise, davacının başka bir kanıt getirmesine gerek yoktur. Ancak gebe kalma döneminde kocanın karısı ile cinsel ilişkide bulunduğu konusunda inandırıcı kanıtların olması halinde, kocanın babalığına ilişkin karine geçerliliğini korur.
Erkek eşin, davayı çocuğun doğumu ve çocuğun babası kendisi olmadığını veya annenin gebe kaldığı sırada başka bir erkekle cinsel ilişkide bulunduğunu anladığı tarihten başlayarak bir yıl içinde davayı açmak zorundadır.
Çocuk, ergin olduğu tarihten itibaren en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır.
Çocuk evlilik birliğinin sona erdiği tarihten itibaren üçyüz gün içinde doğmuş ve ana bu arada yeni bir evlilik yapmış ise, ikinci evlilikteki koca baba sayılacaktır. Bu karine çürütülürse ilk evliliğinde olan eş baba sayılacaktır.
Anne ve babanın yasal mirasçıları, çocuk ve Cumhuriyet savcısı sonradan evlenilmesi üzerine kurulmuş olan soybağına itiraz edebilir. İtiraz eden kişi kocanın baba olmadığı ispat etmek zorundadır.
Çocuğun altsoyu da, çocuğun ölmüş veya ayırt etme gücünden yoksun olması halinde itiraz etme hakkına sahiptir.
Tanımanın iptaline ilişkin hükümler ise kıyas yoluyla uygulanmaktadır.
Soybağının reddi davasına bakmakla görevli mahkeme aile mahkemesidir.
Davaya bakmakla yetkili olan mahkemeler ise, davacı veya davalı taraflarından herhangi birinin bulunduğu yerleşim yeri mahkemesi soybağının düzeltilmesi davasını görmeye yetkilidir.
Çocuğun doğduğu yerleşim yeri mahkemesi de soybağının reddi davasına bakmaya yetkilidir.
Soybağının reddine karar verilmesiyle birlikte ve bu karar kesinleştikten sonra koca ile çocuk arasında doğumla beraber soybağı ilişkisi geçmişten günümüze tamamen ortadan kaldırılır. Kararın kesinleşmesinden sonra çocuk baba önünden nesepsiz duruma gelecektir. Çocuk ile ana arasındaki soybağı ilişkisi kesintisiz bir şekilde devam edecektir. Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 23. Maddesi uyarınca (Evlilik dışında veya evliliğin sona ermesinden itibaren üçyüz günden sonra doğan veya baba tarafından mahkeme kararı ile soybağı reddedilen çocuk; anasının bekârlık hanesine, anasının soyadı ve onun bildireceği baba adı ile tescil edilir.)
Ret kararı, soybağı ilişkisini çocuğun doğdu günden itibaren, hatta çocuğun ana rahmine düştüğü andan itibaren ortadan kaldırıldığından, kocanın çocuk için harcamış olduğu bakım giderlerini ana veya gerçek babadan sebepsiz zenginleşme veya vekaletsiz iş görme hükümlerine tabi olarak istemesi mümkündür. Soybağının reddi kararıyla çocuk kendiliğinden genetik babasına bağlamış olmaz. Dava sürecinde uygulanan tıbbi tahlillerle genetik baba tespit edilmiş olsa dahi sonuç değişmez. Çocuğun genetik babaya bağlanabilmesi için onun tarafından tanınması veya ayrı bir dava açılarak babalığa hükmedilmesi gerekir.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi – Karar: 2017/7298
Dava, çocuk adına yasal temsilci sıfatıyla anne tarafından Türk Medeni Kanununun 286. Maddesi uyarınca açılan soybağının reddine dair olup somut olayda, davacı anne tarafından çocuğa velayeten açılan davada küçüğün gerçek babasının davalı olmadığının tespiti ile soybağının reddine karar verilmesinin istendiği ve davanın küçüğe kayyım tayin ettirilmeden karara bağlandığı anlaşıldığından; yasal düzenlemeler dikkate alındığında, her ne kadar soybağının reddi davası anne tarafından açılamayacak ise de eldeki davanın küçüğe velayeten anne tarafından açıldığı gözönünde bulundurulduğunda, mahkemece küçüğe kayyım tayin ettirilip davanın kayyıma yöneltilmesinden, gösterdiği takdirde delillerinin toplanmasından sonra bütün delillerin birlikte değerlendirilerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi yerine eksik hasımla yargılama yapılarak davanın reddine karar verilmesi hukuka aykırıdır.
Yargıtay 8.Hukuk Dairesi – Karar: 2017/764
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 286/1. maddesinde 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 286/1. maddesinde, soybağının reddi davasının ana ve çocuğa karşı açılacağı; 426/2. maddesinde ise, yasal temsilci ile küçüğün menfaati çatıştığında küçüğe kayyım atanacağı hükme bağlanmıştır.
Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; çocuğun gerçek babasının davacı olmadığının tespiti ile soybağının reddi istemine dair davanın koca tarafından açıldığı, ancak küçüğe kayyım tayin ettirilmeden karara bağlandığı anlaşılmaktadır. Yukarıda gösterilen yasal düzenlemeler dikkate alındığında, mahkemece küçüğe kayyım tayin ettirilip davanın kayyıma yöneltilmesi, gösterdiği takdirde delillerinin toplanması, oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yeterli inceleme yapılmadan eksik hasımla yapılan yargılama ile davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde Soybağının (Nesebin) Reddi Davası kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
1.Soyabağının Reddi Davasında Görevli Mahkeme Neresidir?
Görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla bu davalara bakmaktadır.
2.Soybağının Reddi Davasında Yetkili Mahkeme Neresidir?
Taraflardan herhangi birinin yerleşim yeri mahkemesidir.
3.Soybağının Reddi Davasını Kimler Açabilir?
Soybağının reddi davasını koca ve çocuk açabilir.
4.Soybağının Reddi Davasında Dava Açma Süresi Ne Kadardır?
Koca davayı doğumu ve baba olmadığını veya anne gebe kaldığı sırada başka bir erkekle cinsel ilişki yaşadığını öğrendiği andan itibaren 1 yıl içinde dava açması gerekmektedir.
5.Anne Soybağının Reddi Davası Açabilir Mi?
Anne soybağının reddi davası açamaz.
6.Soybağının Reddi Davasında Koca Maddi Tazminat Talep Edebilir Mi?
Baba sıfatıyla yapmış olduğu eğitim giderleri ve diğer bakım giderlerini zararının tazmininin talep edebilir. Talep edeceği kişiler anne veya çocuğun gerçek babasıdır. Çocuktan talep edilemez.
7.Soyabağının Reddi Davası Kime Karşı Açılır?
Davacı koca ise anne ve çocuğa
Davacı çocuk/kayyım ise anne ve kocaya
Davacı baba olduğunu iddia eden ise anne, koca ve çocuğa karşı açılır.
Yenibosna Merkez Mh. 29 Ekim Cd. No:7 Vizyon Park 3. Plaza Daire:28 Bahçelievler / İstanbul
0 (212) 999 26 06
info@kemalyildirim.av.tr
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir