Ofisimiz, suç işleme nedeniyle boşanma davası alanında karşılaşılabilecek tüm sorunlarla ilgili danışmanlık, iş ve dava takibi süreçlerinde hizmet vermektedir.
Suç işleme nedeniyle boşanma davası ile ilgili düzenlemeler, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu düzenlenmiştir.
Suç işleme nedeniyle boşanma davası, eşlerden birinin diğer eşe karşı veya diğer eşinin onurunu rencide edici davranışları başkasına karşı gerçekleştirdiği zaman açılan dava türüdür. Türk Medeni Kanununda değerlendirilen bu kapsam özel yargılama usulüne bağlanan ve davalarda eş başka kişilere karşı fiil gerçekleştirebilirken aynı zamanda eşe karşı da fiil gerçekleştirmiş olabilmektedir.
Eşe karşı gerçekleştirilmiş olan eylemlerden ötürü üç farklı nedenden dolayı dava açılabileceğini belirtilmiştir. Suç işleme nedeniyle boşanma davası açılması eşlerden birinin diğer eşin hayatına kast etmesi, onur kırıcı davranışlar göstermesi veya kötü davranışlarda bulunarak mümkün olmaktadır.
Türk Medeni Kanunu Madde 163- Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.
Kanun maddesinden anlaşılacağı üzere diğer bir özel boşanma sebebi olan Haysiyetsiz Hayat Sürme ile beraber düzenlenmiştir.
Suç işleme sebebiyle boşanma davası açılabilmesi mümkün olması için üç şart bulunmaktadır.
1. Eşlerden birinin evlilik birliği içerisindeyken küçük düşürücü olarak nitelendirilen suçlar arasında olmalıdır.
Bu durum kanuni bir dayanak esas alınmasıyla değil, işlenmiş olan suçun toplum bilincinde uyandırdığı yüz kızartıcı, utandırıcı durumların somut olaya göre hakim tarafından karar verilerek yapılır.
Küçük düşürücü ve yüz kızartıcı nitelikte olan boşanma davalarının konusuna örnek verecek olursak, kasten insan öldürme, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, hırsızlık, zimmet, resmi evrakta sahtecilik, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş suçlar, anayasa düzenine karşı işlenen suçlar şeklinde örnekler verebiliriz.
Boşanma davasına sebep olarak ileri sürülen suçun bilerek ve isteyerek işlenmiş bir suç olması gerektiğine dikkat etmeliyiz. Örneğin, trafik kazasından, iş kazasından kaynaklanan taksirli insan öldürme suçlarından failin küçük düşürücü suç işlediğinden dolayı boşanma davası açmak mümkün değildir.
2. Eşlerden birinin işlediği suçu evlendikten sonra işlenmiş olma şartı aranmaktadır.
Eşlerden biri evlilik birliği devam ederken yüz kızartıcı bir suç işlemesi halinde diğer eş boşanma davası açabilir. Ancak burada önemli olan kısım evlendikten sonra suçun işlenmiş olması gerekir. Evlilik öncesinde işlenen suç bu kapsama tabi değildir. Eşlerden birinin evlenme tarihinden önce küçük düşürücü bir suç işlendiğini evlendikten sonra öğrenirse diğer eş şartların varlığı halinde butlan davası açarak evliliğin iptalini talep edebilir.
3. Eşlerden birinin işlediği suçta kasıt olması gerekmektedir.
Küçük düşürücü suç işlenmesi sebebiyle açılan boşanma davası açılabilmesi için suçun kasıtlı bir şekilde işlenmiş olma şartı aranmaktadır. Meşru savunma durumları, taksirle işlenmiş olması veya cebir, haksız tahrik gibi hallerin yüz kızartıcı durumlar arasında olmayacağı için failin küçük düşmediği açıktır. Bundan dolayı eşin küçük düşürücü suç işlemesinden dolayı boşanma davası açabilmesi için eşin suçu kasıtlı bir şekilde işlemesi gerekmektedir.
Eşlerden birisinin diğer eşi küçük düşürecek suçlardan birisini işlemesi ve bu nedenle evlilik birliğinin temelden sarsılması durumunda kişilerin evlilik birliğinin devam ettirebilmesi eşten beklenemez. Bu sebeple kişiler boşanma davası açabilir. Peki, bu yüz kızartıcı suçlar nelerdir?
Yüz kızartıcı örnekler yukarıda saydıklarımızla sınırlı kalmayıp daha fazla olduğunu ifade edebiliriz.
Suçun işlenmesine yönelik davalarda suçun işlendiği tarih önemlidir. Çünkü işlenen suç evlendikten sonra işlenmiş olması gerekmektedir. Öncelikle burada işlenen suçun türüne bakılmalıdır. Yani kovuşturma ve soruşturma aşamasında olan suçun yüz kızartıcı nitelikte bir suç olup olmaması önemlidir. Eğer işlenen suç eşlerin evlenmeden önce işlenmiş ise o zaman boşanma davası reddedilecektir. Çünkü geçmişte yaşanan durumdan haberdar olduğu ve bu bilinçle eşin yaşamayı kabul ettiğini söyleyecektir. Hakimde bu durumda boşanma davasını reddedecektir. Tabi istisnai durumlarda vardır mesela hile ve sahtekarlıkla eşten bu durumların gizlendiğini ispat etmek gerekmektedir. Yani evlilikten önce işlenmiş olan suçun eşten bilerek ve isteyerek gizlenmiş olması ve bu durumun ispat edilmesi gerekmektedir.
Boşanma davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemesi, aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakacaktır.
Yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya eşlerin davadan önce son altı aydan beri oturdukları yer mahkemesidir.
Türk Medeni Kanununda 163. Maddesinde belirtildiği gibi herhangi bir süre sınırına yer verilmemiştir. Buna göre suç işleme nedeniyle ortak hayatın ilerleyemeyeceğini eşlerin anladığı andan itibaren boşanma davası açılabilecektir. Ancak, suçun işlendiğinin bilinmesine rağmen arada uzun bir süre geçmesinden sonra dava açmak isteyen eşin dürüstlük kuralını ihlal edeceğinden dolayı reddedilecektir.
İşlenen suçun yüz kızartıcı olup olmadığını belirleyen kişi hakimdir. Ancak suçun boşanma sebebi olup olmama durumunu gözden kaçırma ihtimali vardır. Bu nedenle suçun niteliği ve niceliği önemli bir etkendir. Hakim kararını verirken tamamen yasal uygunluklara göre hareket eder. Kanunlar da genel olarak örf ve adetler, toplumsal algılara üzerine kurulmuştur. Ayrıca işlenen suçun evlilik birliğine ne kadar zarar verdiği de önemlidir. Çünkü suç evlilik birliğini sarsmış ve zedelemiş olabilir.
Boşanma davalarında eşin kendisine yönelik suçlardan boşanmaya sebebiyet verecek olan üç madde Türk Medeni Kanununda açıkça belirtilmişti.
Madde 162-
Bu Maddeler Türk Medeni Kanunumuzda düzenlenmiş olup, düzenlenmeyen hususlar ise tanıkların ve hakimin takdirine bırakılmıştır.
TMK Madde 174- Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir.
TMK Madde 174/2 -Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
Suç işleme nedeniyle boşanma davasının kabul edilmesiyle davalı olan eş, tam kusurlu olarak kabul edileceği için hiçbir şekilde maddi ve manevi tazminat talep edemez.
Sizin de yukarıda belirttiğimiz türde suç işleme nedeniyle boşanma davası kapsamına giren bir hususta yaşadığınız bir ihtilaf veya destek almak istediğiniz bir husus varsa, bize iletişim kısmında bulunan numaralarımızdan veya Whatsapp iletişim hattımızdan ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilir veya avukatlarımızla yüz yüze görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz.
1.Suç İşlenme Nedeniyle Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya son 6 ay oturdukları yer mahkemesidir.
2.Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davasının Açma Süresi Ne Kadardır?
Herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Ortak hayatın çekilemez bir hal alması durumunda hemen açılabilir.
3.Suç İşleme Nedeniyle Açılan Boşanma Davası Anlaşmalı Boşanmak Mümkün mü?
Bu sebepten dolayı açılan boşanma davalarında ıslah yapılmadığı sürece anlaşmalı boşanmak mümkün değildir. Ancak dava konusunun değiştirilmesi gerekmektedir anlaşmalı boşanabilmek için.
4.Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davasında Maddi ve Manevi Tazminat Talep Edilebilir mi?
Kişilik hakları zarara uğrayan eş maddi ve manevi tazminat talep edebilir. Ancak kusurlu olan eş talep edemez.
5.Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davasında Nafaka Talep Edilebilir mi?
Yoksulluğa düşecek olan eş süresiz nafaka talebinde bulunabilir.
6.Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davasında Velayet Kime Verilir?
Velayet konusunda hakim çocuğun üstün yararını göz önünde bulundurarak karar verir. Bu durumda çocuğa kim daha iyi bir gelecek sağlayabilecek konumdaysa velayet onda kalır.
7.Hangi Suçlar Boşanma Nedeni Olabilir?
Uyuşturucu ticareti, hırsızlık, zimmet, rüşvet, sahtecilik, dolandırıcılık, hileli iflas, kasten adam ölmek, inancı kötüye kullanmak gibi nedenler boşanma nedeni olabilmektedir.
8.Suç İşlemek Nedeniyle Boşanma Davasında Genel Sebepler Nelerdir?
Şiddetli geçimsizlik, evlilik birliğinin sarsılması, anlaşmalı boşanma ve fiili ayrılıktır.
9.Suç İşleme Nedeniyle Boşanma Davasında Özel Sebepler Nelerdir?
Zina, terk, akıl hastalığı, suç işlemek, onur kırıcı davranışlar yapmak, haysiyetsiz hayat sürmek, hayata kast gibi durumlar özel sebep niteliğindedir.
10.Suçun İşlendiği Tarihin Önemi Var mı?
Evet, önemi vardır. Suçun işlendiği tarih evlilik tarihinden sonra işlenmiş olması gerekmektedir.
Yenibosna Merkez Mh. 29 Ekim Cd. No:7 Vizyon Park 3. Plaza Daire:28 Bahçelievler / İstanbul
0 (212) 999 26 06
info@kemalyildirim.av.tr
Yıldırım & Soy Hukuk Bürosu © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir